Waarmee mag mijn kind trakteren in de klas bij een verjaardag?
Enkel iets om op te eten in de klas (chips, cake, wafels…). Liefst geen chocoladen koeken (buitenzijde van de koek) in de kleuterschool aub.
Drank en andere cadeautjes zullen niet uitgedeeld worden en terug mee naar huis gaan.
Mogen wij gegevens tussen ouders uitwisselen (bijvoorbeeld bij verjaardagen)?
Nee, dat mag niet. Wij vragen dit expliciet bij het begin van het schooljaar na. Enkel mensen die deze toestemming geven, zullen we opnemen in een lijst die binnen de klas uitgewisseld wordt.
Er worden géén uitnodigingen voor feestjes binnen de schoolmuren uitgedeeld. U kan dit doen via bovenstaande weg.
Hoe laat begint en eindigt de school?
De schooldag start elke weekdag om 8.45 uur en eindigt om 12.00 uur.
Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag starten we terug om 13.00 uur en we stoppen om 15.20 uur.
Hoe laat gaat de poort open?
De poort gaat ‘s morgens open om 08.30 uur. ‘s Middags is dat om 12.45 uur.
Hoe komen we de school in?
De basisingang en -uitgang is de achterpoort.
Volgende uitzonderingen zijn er
Kinderen die ALLEEN verder kunnen wandelen naar de speelplaats mogen ook langs het zijpoortje binnenkomen. Dit poortje is enkel ‘s morgens geopend.
Kinderen die aan de voorkant van de school wonen en ALLEEN naar huis moeten, worden ‘s middags en ‘s avonds overgestoken.
Kinderen die te laat toe komen, kunnen langs de voordeur gebracht worden.
Mijn kind moet naar de kinderclub. Hoe gebeurt dit?
De inschrijving voor voor- en naschoolse opvang gebeurt via de gemeente. U neemt daar zelf contact voor op.
https://www.westerlo.be/onderwijs-en-kinderopvang/kinderclub
De kinderen van de kinderclub worden ‘s morgens door mensen van de kinderclub naar de school gebracht. ‘s Avonds brengen enkele leerkrachten de kinderen naar de kinderclub.
Afscheid nemen aan de poort.
Afscheid nemen bij het brengen kan tussen de 2 poorten. We vragen u om niet de speelplaats op te komen, tenzij u dit even afstemt met de leerkracht die aan de poort staat. Probeer een afscheid zo kort mogelijk te maken. Dat maakt het voor uw kind (en ook voor uzelf) een stuk makkelijker.
Wat moet ik doen als mijn kind afwezig is?
U verwittigt de school voor de start van de lessen. Dat kan op 014 54 82 90, via info@springplank.be of via directie@springplank.be.
Tot 3 opeenvolgende lesdagen kan u in de laatste kleuterklas of in het eerste leerjaar gebruik maken van een strookje (de ouders van onze oudste kleuters krijgen dit mee op het infomoment bij het begin van het schooljaar ; bij onze lagere schoolkinderen is dit te vinden achteraan in hun agenda). Dit briefje kan 4 keer op een schooljaar gebruikt worden.
Voor elke andere afwezigheid is een doktersbriefje vereist.
Wat doe ik wanneer mijn kind tijdens de schooluren een doktersafspraak of tandartsafspraak heeft?
We willen er op wijzen dat kinderen tijdens de schooluren op school aanwezig moeten zijn. In UITZONDERLIJKE gevallen kan het gebeuren dat kinderen naar een dokter of tandarts moeten gaan tijdens de schooluren.
Enkele aandachtspunten:
Ga steeds uit van het UITZONDERLIJKE karakter van dit gebeuren. Probeer TIJDIG afspraken te maken die buiten de schooluren plaatsvinden.
Wanneer kinderen de klas moeten verlaten, dan moet dat met toestemming van de directie gebeuren. De directie is minstens een dag op voorhand hiervan op de hoogte.
Wanneer kinderen tijdens de schooluren de klas moeten verlaten of laattijdig toekomen, verstoort dat het klasgebeuren. Bovendien missen ze een deel van de lessen.
Hoeveel zorg bieden we aan op school?
We proberen zoveel als mogelijk zorguren te creëren in de school. Dit hangt af van verschillende factoren:
Aantal leerlingen in een klas: té grote klassen splitsen we op.
Afwezigheden leerkrachten: bij korte afwezigheden moeten we soms noodgedwongen een zorgleerkracht mee inschakelen in een klas.
Wordt er intern informatie gedeeld met de leerkracht van de volgende klas of doe ik dat zelf als ouder?
We organiseren voor alle klassen interne overgangsbesprekingen aan het einde van een schooljaar. Hier delen we tussen de leerkrachten van de huidige klas en de leerkracht van de volgende klas essentiële informatie. Uiteraard mag u ook in gesprek gaan met de leerkracht van de volgende klas.
Mag een leerling een gehoorkap gebruiken als hij / zij niet tegen drukte kan.
Specifieke aanpassingen, zoals een gehoorkap, worden genomen in samenspraak met leerling, ouders en school. Er zijn op de school gehoorkappen aanwezig. Maatregelen die afgesproken worden, lopen door in een volgend leerjaar of zolang er nood aan is.
Hoe worden wij als ouders op de hoogte gehouden?
Elke 2 weken wordt er een algemene nieuwsbrief uitgestuurd. U ontvangt deze nieuwsbrief in uw mailbox en in de app. Deze nieuwsbrief verschijnt bovendien op onze website www.springplank.be.
Klasleerkrachten kunnen u ook op de hoogte houden van activiteiten via de persoonlijke inbox of via de klasblog (app).
In de kleuterschool wordt er een heen-en-weer-boekje gebruikt.
In de lagere school is er ook af en toe communicatie via de klasagenda.
Ben ik verplicht om naar de info-avond bij het begin van het schooljaar te komen EN/OF ben ik verplicht om naar een oudercontact te komen?
We kunnen u dit uiteraard niet verplichten, maar wel sterk aanraden. Zo blijft u op de hoogte van hoe een klas werkt en kan u vorderingen van uw kind met de klasleerkracht bespreken.
Kan ik de directie spreken?
Dat kan zeker. Wanneer het een klas-gerelateerd probleem betreft, is de eerste persoon de klasleerkracht. Probeer geen stappen over te slaan.
Waar vind ik de gegevens van de leerkrachten?
Elke leerkracht kan u bereiken per mail. U vindt deze gegevens op onze website: www.springplank.be. U gaat naar Algemene info/klassen.
Hoe kunnen we er voor zorgen dat er geen cyberpesten plaatsvindt?
Het is jammer genoeg een maatschappelijk fenomeen geworden: cyberpesten en mensen aanvallen per mail of via andere media-gerelateerde kanalen is heel makkelijk geworden. We besteden hieraan aandacht in de school, maar kunnen uiteraard niet voorkomen wat er thuis soms gebeurt achter de computer tussen kinderen.
Daarom:
Houd er rekening mee dat zaken als Tik Tok nog niet van toepassing zijn voor kinderen van een lagere school. Wanneer kinderen een account hebben, dan is er gelogen over de leeftijd.
Houd als ouder een oogje in het zeil en durf uw kind zeker controleren en terecht wijzen wanneer u zaken ziet verschijnen die niet kunnen.
Licht zeker de school in, maar houd er rekening mee dat wij niet kunnen optreden in wat er zich in een thuissituatie afspeelt. Dit neemt niet weg dat wij aandacht zullen besteden aan zaken die er gebeuren.
Is er warm eten verkrijgbaar op school?
Nee. Kinderen brengen ‘s middags, als ze blijven ineten, boterhammen mee.
Hoe brengen de kinderen dat eten mee naar school?
Tijdens de voormiddag brengen de kinderen FRUIT mee in een DOOSJE.
Tijdens de middag brengen de kinderen BOTERHAMMEN mee in een BROODDOOS.
Tijdens de namiddag mogen de kinderen een KOEK meebrengen in een KOEKENDOOSJE. Papiertjes laten we thuis!!!
WATER brengen we mee, liefst in een HERBRUIKBARE en GOED AFSLUITBARE fles.
Kan mijn kind op school blijven eten?
Jazeker. Uw kind kan ‘s middags onder begeleiding op school blijven eten. Een leerkracht en/of een middagmoeder houdt een oogje in het zeil. We vragen daarvoor een klein bedrag onder de vorm van remgeld. Dit komt bovenop het standaardbedrag dat via de schoolrekening aangerekend wordt.
Zijn fluohesjes verplicht?
Ja. We vragen aan ieder kind om bij het toekomen en verlaten van de school een fluohesje te dragen. We vragen aan u, ouders, om hier goed mee op toe te zien. Idealiter is het aangewezen dat u als ouder ook een fluohesje draagt. Kinderen leren door te imiteren.
Er wordt in de school gecontroleerd op luizen. Is dat verplicht?
Wij kunnen u hiertoe niet verplichten, maar we raden het sterk aan. Na elke vakantie controleert een kriebelteam de haren van alle kinderen, tenzij u expliciet aangeeft dat u hiermee niet akkoord bent. We vragen u in dit laatste geval om zelf de haren van uw kind te controleren en de school in te lichten wanneer u luizen of neten ontdekt.
Wanneer er luizen ontdekt worden in de klas, dan zal dit aangetoond worden door een luizensticker in de klasagenda of via het heen-en-weer-boekje. We vragen u dan om extra opmerkzaam te zijn en indien nodig de haren van uw kind te behandelen.
Mogen leerkrachten medicijnen toedienen?
Neen. Dat mag niet. Enkel wanneer we van een dokter schriftelijk de toestemming krijgen, zullen we dit doen.
Moet mijn kind soms geld meebrengen naar school?
Nee. In principe gebeurt alles via de schoolrekening, die 3 keer per schooljaar mee naar huis komt. Wanneer dit kan vanuit de VZW Anker, dan zal deze schoolrekening digitaal bij u terecht komen. Voorlopig is dit nog op papier.
Soms is er een uitzondering en vragen we toch om cash geld mee te geven:
Bestellen abonnementen tijdschriften.
Sponsortocht.
Zakgeld Pennenzakkenrock klas 5 en 6.
…
Dit communiceren we expliciet naar de ouders toe.
Zijn tijdschriften verplicht?
Alle tijdschriften zijn vrijblijvend.
Eén keer per schooljaar komt de schoolfotograaf langs. Ben ik verplicht om deze foto’s te kopen?
Neen. Dit is vrijblijvend.
Enkel de pasfoto’s, die op vraag van de ouders genomen worden, vragen we om verplicht aan te kopen.
Mogen spaghettibandjes?
Neen. Er is een verschil tussen vrijetijdskleding en kleding die we op school dragen. Zaken als spaghettibandjes, té korte broekjes/rokjes… kunnen niet op school. We vragen om er rekening mee te houden wanneer er een opmerking vanuit een leerkracht of de directie hieromtrent komt.
Wat is de speelsteeg?
Dat is een plek op de speelplaats waaruit kinderen tijdens speeltijden speelgoed mogen ontlenen (steps, ballen, springtouwen…). De speelsteeg wordt telkens bemand door 2 kinderen van klas 5.
Waarom hangt er soms een rode vlag in de zandbak?
Wanneer de rode vlag uithangt, betekent dat dat de zandbak gesloten is.
Wat dragen de kinderen tijdens de turnles?
Alle kinderen van de lagere school ontvangen (in principe in het eerste leerjaar) een turnzak en een gym-t-shirt. Zelf zorg je als ouder voor turnpantoffels en een donker broekje. Kleuters van K2 en K3 brengen enkel turnpantoffels mee. Kleuters van K1 moeten niks voorzien.
Wat is The Daily Mile?
Kinderen van de lagere school leggen dagelijks 1 mijl af (als bewegingstussendoortje). Op het einde van het schooljaar sluiten we dit gezamenlijk af met de Springplankjogging.
Wat is de leerlingenraad?
De leerlingenraad bestaat uit 9 kinderen (3 kinderen van klas 4, 3 kinderen van klas 5 en 3 kinderen van klas 6). In het vierde leerjaar kunnen kinderen zich kandidaat stellen en worden er door alle kinderen van de lagere school 3 nieuwe vertegenwoordigers gekozen. Zij blijven in principe 3 schooljaren lang op post. De leerlingenraad staat onder andere in voor het mee organiseren van de Warmste Week en beluistert de andere kinderen om zo de school voor hen een nog betere plek te maken.
Wat is de schoolraad?
De schoolraad is een orgaan dat bestaat uit 3 leerkrachten, 3 ouders en 3 mensen van de plaatselijke gemeenschap. Zij denken mee na over het reilen en zeilen van de school.
Wat is de ouderraad?
De ouderraad bestaat uit een aantal enthousiaste ouders die mee hun schouders zetten onder de school. Zo zorgden zij bijvoorbeeld voor turnzakken voor elk kind, nieuwe muziekboxen + installatie voor de speelplaats, prachtige muurtekeningen en materiaal voor de speelsteeg. Ze geven ook telkens een bedrag waardoor de kinderen van klas 5 en 6 waardoor de uitstap naar Pennenzakkenrock wat budgetvriendelijker wordt.
Wil je graag deel uitmaken van deze toffe groep en je steentje mee bijdragen voor de kinderen van onze school, dan kan je hen bereiken op ouderraad@springplank.be.